Meteen naar de inhoud

Grenzen aangeven zonder schuldgevoelens

  Zowel op lichamelijk als op psychisch vlak heeft elke mens grenzen. Het is belangrijk om deze grenzen te leren kennen en ze te doen respecteren door anderen.

  Om tegemoet te komen aan onze eigen noden, verlangens en behoeften is het belangrijk om grenzen te leren stellen, maar ook om onze opdrachten en rollen af te bakenen. Dit stellen van grenzen roept echter vaak schuldgevoelens op.

  Doorheen onze socialisatie en opvoeding kregen we immers eerder de boodschap mee om te voldoen aan de wensen van anderen. Neen zeggen, raakt ons in onze identiteit; het heeft te maken met waarden, normen, individualiteit en autonomie.

  Zowel op lichamelijk als op psychisch vlak heeft elke mens grenzen. Het is belangrijk om deze grenzen te leren kennen en ze te doen respecteren door anderen. Daarvoor is het nodig om zonder schuldgevoelens te leren weigeren, neen te zeggen, …

  Grenzen trekken is nodig daar waar anderen ongevraagd op jouw terrein komen, je bepaalde dingen willen laten doen zonder dat je dat zelf wil, of hun meningen en waarden aan je opdringen.

   

   

  Je betaalt:

  65 euro

  • duur: 2,5 uur.